Flytta ut möblerna från väggen
En ganska svensk företeelse är att möblera längs väggarna. Praktiskt kanske, men knappast någon boost för myskänslan. Om du har möjlighet att flytta ut möblerna från väggen och istället skapa öar av inredning får du genast ett mer levande intryck. Testa dig fram – och tänk på att inreda med en stor matta för att binda ihop rummet och skapa en helhetskänsla.
60/30/10+S
Vad är nu det här för spännande formel? Om du har läst Frida Ramstedts blogg Trendenser har du säkert redan koll på hennes tankemodell för att hitta rätt färgsättning i ditt hem. Den funkar så här:
- 60 procent av rummet bör bestå av en huvudfärg, som används på stora ytor som väggar, tak och golv.
- 30 procent bör inredas med en sekundär färg på till exempel soffa, fåtölj och matta.
- 10 procent bör kryddas med 1–2 accentfärger. Framför allt till textilier, som kuddar, gardiner och plädar.
- S då, vad står det för? Det står helt enkelt för ”svart” och innebär att du alltid bör investera i en svart detalj som hjälper resten av inredningen att poppa.
Satsa på en bas som håller över tid
Precis som vi tänker på material och hållbarhet när vi väljer kläder till vår basgarderob, kan du tänka likadant när det gäller merparten av din inredning. Satsa på kvalitativa material, välkända varumärken och tidlösa klassiker. Sedan kan du, om du vill, säsongsanpassa med inredningsdetaljer som doftljus, gardiner och sänglinne.
Organiskt rörelsemönster
Tänk på att inreda så att ditt möblemang inte stoppar upp hur du rör dig i rummet.
Sätt färg på det oväntade
Dörrkarmar, lister och fönsterkarmar – ett nödvändigt ont, eller en läcker inredningsdetalj? Köp en lugn, neutral färg – duvblå, havre eller skogsgrön – och sätt färg på detaljerna. Det ger rummet ett jobbat intryck.
Bli loppisexpert
Det tar tid att bli en loppisexpert, samtidigt är det helt rätt ställe för att hitta designfynd och personliga detaljer. Blir du överväldigad av att stå framför ett myller av osorterade prylar kan det vara gott att ha med sig en plan. Bestäm alltså i förväg vad du ska leta efter, till exempel tennljusstakar, delar i en porslinsserie eller lampskärmar. Granska dina loppisfynd noggrant innan du går till kassan. Kolla efter stämplar undertill, undersök skicket och försök åldersdatera prylarna utifrån stil och material. Har du tur hittar du en riktig dyrgrip till fyndpris.
Skapa stilleben
No more tomma ytor. Våga skapa stilleben i bokhyllan, ovanpå byråer eller i fönstret. Nyckeln till snygga stilleben går att sammanfatta med ordet balans. Balans mellan högt och lågt, ljust och mörkt, stilrent och kitschigt. Ett tips är att gruppera i ojämnt antal ting. Exempelvis tre ljusstakar, fem prydnadssaker, etc. Här får du chans att visa upp både stilrena ting och älskvärda, personliga saker.
Tänk långsiktigt
Ett vackert hem byggs upp över tid, så stressa inte. Ge dig själv tid att fundera över vad du saknar i ditt hem och skriv en lista över det du saknar. Komplettera listan med eventuella mått och priser. På så sätt kan du hålla ögonen öppna för eventuella fynd och minska risken för felköp.